Τι γωνιακό τροχό να πάρω ; Επιλογή γωνιακών τροχών

Καλύτερος γωνιακός τροχός

Επιλέγοντας το καλύτερο γωνιακό τροχό – έναν οδηγό αγοραστικής διαδικασίας

Οι γωνιακοί τροχοί είναι ευέλικτα μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια τεράστια ποικιλία εργασιών χάρη σε ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο σύστημα τοποθέτησης αξεσουάρ. Εξοπλισμένο με σπείρωμα και παξιμάδι φλάντζας, τα εξαρτήματα μπορούν είτε να κλειδωθούν στη θέση τους χρησιμοποιώντας το περικόχλιο (και ένα μοναδικό είδος κλειδιού που τροφοδοτείται με το μηχάνημα) είτε να βιδωθεί απευθείας επάνω στον άξονα. Μερικά από τα πιο κοινά αξεσουάρ γωνιακών τροχών περιλαμβάνουν δίσκους κοπής, δίσκους λείανσης και βούρτσες σύρματος και αυτοί είναι διαθέσιμοι σε πλήθος τύπων και διαμορφώσεων, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε εξαρτήματα για σκάλισμα εξόρυξης, λειαντικά λείανσης, λειαντικά σκυροδέματος, , κόφτες διαμέτρου οπών, βούρτσες νάιλον νήματος, δίσκους απομάκρυνσης χρωμάτων και πολλά άλλα εκτός από αυτά.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τυποποιημένη εφαρμογή γωνιακού τροχού, αν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για γρήγορες κοπές μέσω μεταλλικών ή κατασκευαστικών υλικών όπως τούβλα και πλακόστρωτες πλάκες και για λείανση μετάλλου. Στην πιο βασική ενσάρκωσή του, ένας γωνιακός τροχός είναι ένα αρκετά απλό μηχάνημα: ουσιαστικά αποτελείται από έναν κινητήρα συνδεδεμένο με έναν μηχανισμό οδοντωτών τροχών που κινεί έναν άξονα σε ορθή γωνία από το σώμα (εξ ου και το όνομα). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε μερικές φτηνές γωνιακές μηχανές τροχών στην αγορά αυτές τις μέρες, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε πολύ πιο ακριβά μοντέλα τα οποία είναι γεμάτα με προηγμένα χαρακτηριστικά και σύγχρονη τεχνολογία, τα οποία θα μεταβούμε σε αυτόν τον οδηγό. Εκτός από αυτές τις εκτιμήσεις, υπάρχουν διάφορα διαφορετικά μεγέθη που πρέπει να γνωρίζετε όταν επιλέγετε τον καλύτερο γωνιακό τροχό για τις απαιτήσεις σας. Επομένως, είτε αγοράζετε έναν γωνιακό τροχό για πρώτη φορά είτε ψάχνετε να αντικαταστήσετε ένα παλιό, ελπίζουμε ότι θα βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Οι γωνιακοί τροχοί είναι εργαλεία υψηλής ενέργειας και εάν χρησιμοποιείτε μία όλη την ημέρα, οι πιθανότητες είναι ότι είστε ακόμα συνδεδεμένοι με ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Ωστόσο, η τεχνολογία των μπαταριών βελτιώνεται διαρκώς και πολλά από τα ασύρματα εργαλεία που είναι διαθέσιμα σήμερα είναι ικανά για εργασίες που θα φαινόταν αδύνατες πριν από μερικά χρόνια, ειδικά η νέα γενιά εργαλείων υψηλής τάσης. Αυτά τα μηχανήματα είναι ικανά να παρέχουν την ίδια απόδοση με τα εργαλεία με καλώδια με το πρόσθετο πλεονέκτημα της φορητότητας οπουδήποτε και χωρίς καμιά εξουσία οδηγεί σε εμπλοκή ή παρακωλύση. Τα μειονεκτήματα με τους ασύρματους γωνιακούς τροχούς είναι ότι οι μπαταρίες είναι δαπανηρές και το runtime θα είναι ένα ζήτημα κατά τη διάρκεια πιο απαιτητικών εφαρμογών. Όπως συμβαίνει και με άλλα εργαλεία, η άνεση του ασύρματου είναι δύσκολο να νικήσει, ειδικά αν εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμα κι αν είστε αφοσιωμένοι στην τροφοδοσία μέσω καλωδίου, ένας ασύρματος γωνιακός τροχός μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για να έχετε τα χέρια σας για τις περίεργες δουλειές όπου δεν θέλετε να σύρετε ένα καλώδιο προέκτασης ή απλά να κάνετε μερικές περικοπές. Η επένδυση σε μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας (5.0α και άνω) θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε να εργάζεστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αναζητήσετε εργαλεία που διαθέτουν ενεργειακά αποδοτικούς κινητήρες χωρίς ψήκτρες για να έχετε μέγιστο χρόνο λειτουργίας ανά φόρτιση της μπαταρίας.

Μεταβλητή ταχύτητα

Οι γωνιακοί τροχοί μεταβλητής ταχύτητας είναι ιδανικοί όταν χρησιμοποιείτε αξεσουάρ, όπως τα μαξιλάρια υποστήριξης για λείανση των δίσκων.

Οι γωνιακοί τροχοί έχουν υψηλές ταχύτητες λειτουργίας. Οι περισσότεροι κλωστοί γωνιακοί τροχοί 115 mm τρέχουν στις 11.000 σ.α.λ., οι οποίοι είναι ιδανικοί όταν θέλετε να κόψετε ή να αλέσετε το μέταλλο, καθώς επιτρέπει στο εργαλείο να τροφοδοτεί γρήγορα τη δουλειά. Ωστόσο, αυτή η ταχύτητα δεν βελτιστοποιείται για κάθε δυνατή εφαρμογή. Για παράδειγμα, οι τροχοι άλεσης μπορούν να εξοπλιστούν με εξαρτήματα για λείανση πέτρινων ή υποστρωμάτων για την τοποθέτηση δίσκων λείανσης, παρόλο που τρέχουν πολύ γρηγορότερα από τις ειδικές μηχανές για αυτές τις εφαρμογές. Οι γωνιακοί τροχοί χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως με συρματόβουρτσες που έχουν ατομικούς περιορισμούς ταχύτητας, πάνω από τους οποίους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Σε αυτά τα σενάρια είναι συχνά προτιμότερο ή απαραίτητο να μπορείτε να καλέσετε την ταχύτητα πίσω για να διατηρήσετε τον έλεγχο και την ασφάλεια και να αποφύγετε την καταστροφή του τεμαχίου. Ο μεταβλητός έλεγχος της ταχύτητας δεν είναι πολύ συνηθισμένος στους γωνιακούς τροχούς αλλά μπορεί να προσφέρει στον χειριστή πολύ περισσότερο έλεγχο και αξίζει να εξεταστεί αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο για περισσότερες από συνήθεις εφαρμογές κοπής και λείανσης.

Μηχανισμός μαλακής εκκίνησης

Κατά την ενεργοποίηση ενός τυπικού γωνιακού τροχού, η ανάσχεση από τον ισχυρό κινητήρα μπορεί να προκαλέσει το τράνταγμα του εργαλείου στα χέρια του χειριστή. Ένας μαλακός κινητήρας εκκίνησης το αναιρεί με την αύξηση της ισχύος σε μια ελεγχόμενη κλίση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ξαφνικό τράνταγμα ή χτύπημα όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος. Αυτό είναι ένα αρκετά κοινό χαρακτηριστικό σε μηχανές επαγγελματικής ποιότητας και βοηθά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης άνεσης και ελέγχου των χρηστών καθ ‘όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Αυτόματος έλεγχος ταχύτητας

Συνήθως, οι συνθήκες φόρτωσης θα προκαλέσουν τη συγκράτηση των εξαρτημάτων κατά τη διάρκεια πιο απαιτητικών εφαρμογών, με αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας και της απόδοσης. Για να καταπολεμηθεί αυτό, μερικοί μηχανισμοί λείανσης διαθέτουν αυτόματο έλεγχο ταχύτητας (ή αυτόματη τεχνολογία κίνησης ροπής). Αυτή η τεχνολογία κάνει συνεχώς ρυθμίσεις σύμφωνα με την κατάσταση φορτίου, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερή ταχύτητα και ροπή διατηρείται για συνεπή απόδοση.

Επανεκκίνηση προστασίας

Πολλοί γωνιακοί τροχοί έχουν έναν διακόπτη ολίσθησης ο οποίος μπορεί να κλειδωθεί στη θέση “on” για συνεχή λειτουργία. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν διακόπτεται σύντομα η τροφοδοσία, π.χ. εάν αποσυνδεθεί λανθασμένα το βύσμα ή εάν πρέπει να αντικατασταθεί μια μπαταρία, μόνο για να ξαναρχίσει η μηχανή σε πλήρη ταχύτητα μόλις αποκατασταθεί η ισχύς. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, τα περισσότερα νέα εργαλεία αυτού του τύπου έχουν αυτό που ονομάζεται συχνά προστατευμένος επανεκκίνηση ή διακόπτης χωρίς τάση. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που σπάει αυτόματα το κύκλωμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. για να ξεκινήσει πάλι ο τροχός, ο διακόπτης πρέπει να απενεργοποιηθεί και στη συνέχεια να επανέλθει στη θέση on. Αυτό προσθέτει ένα καθησυχαστικό επίπεδο προστασίας των χρηστών και θα απευθύνεται σε όσους έχουν τρομάξει από ένα ενεργό ηλεκτρικό εργαλείο που ξεκίνησε απροσδόκητα στο παρελθόν.

Προστασία αποτροπής

Ένας από τους άλλους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν χρησιμοποιείτε ένα γωνιακό τροχό είναι το κλοτσάκι. Αυτό συμβαίνει όταν ένα εξάρτημα παίρνει τσιμπημένο ή μπλοκαρισμένο, προκαλώντας ταχεία απώλεια ταχύτητας και κάνοντας το εργαλείο να πηδάει επιθετικά από το κομμάτι εργασίας, συχνά πίσω προς τον χειριστή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στον καρπό και να βλάψει οποιονδήποτε στον δρόμο της μηχανής, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει θραύση των δίσκων λείανσης και θραύση σε θραύσματα υψηλής ταχύτητας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις συνθήκες που προκαλούν το κλώτσημα και όλοι οι μηχανισμοί τριβής παρέχονται με πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια για το πώς να το αποφύγετε. Ωστόσο, μερικά εργαλεία έχουν επίσης ενσωματωμένη προστασία κλωτσιάς για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Αυτά τα ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας σχεδιάζονται έτσι ώστε να διακόπτουν αμέσως την εξουσία αν ανιχνεύονται δεσμευτικές συνθήκες, για να υποδείξετε ένα παρεμποδισμένο εξάρτημα. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι το εργαλείο κλείνει αυτόματα πριν να συμβεί το κλωτσιές, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού ή ζημιάς.

Προστασία πτώσης

Επί του παρόντος, μια τεχνολογία που είναι αποκλειστικά για τους επαγγελματικούς γωνιακούς τροχούς Bosch, ένας αισθητήρας πτώσης στο μηχάνημα έχει σχεδιαστεί για να εφαρμόζει αυτόματα τα φρένα εάν αισθανθεί ότι το εργαλείο έχει πέσει, ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που βοηθά στην προστασία του χειριστή καθώς και άλλων εργαζομένων την περιοχή. Οι γωνιακοί ψεκαστήρες είναι σε θέση να ταξιδεύουν με ανησυχητικές αποστάσεις όταν πέσουν, έτσι είναι μια άλλη εγγύηση που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ασφαλέστερο τον χώρο εργασίας σας.

Έλεγχος κραδασμών

Οι δονήσεις του βραχίονα χειρός (HAV) είναι η διαδικασία κατά την οποία οι κραδασμοί από τα ηλεκτρικά εργαλεία μετακινούνται στα χέρια και τα όπλα του χειριστή και οι οδηγίες HSE ορίζουν ότι οι εργοδότες πρέπει να λάβουν μέτρα για να τον ελέγξουν στο χώρο εργασίας εάν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τακτικά εργαλεία όπως μηχανές λείανσης, διακόπτες, αλυσοπρίονα ή τρυπάνια με σφύρα. Η συνεχής έκθεση σε κραδασμούς μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία στο σημείο όπου τα άτομα ενδεχομένως να χάσουν δύναμη στα χέρια τους, να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα μικρά αντικείμενα και να βιώσουν πόνο στο χέρι σε κρύο καιρό. Έτσι, αν χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα τροχό και ειδικά εάν παρουσιάζετε τακτικά μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και λευκά δάχτυλα, η ποσότητα των κραδασμών που εκτίθενται σε χέρι-βραχίονα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία με νέους γωνιακούς τροχούς και πολλά εργαλεία ηλεκτρικού ρεύματος αυτές τις μέρες σχεδιάζονται με ενσωματωμένα συστήματα απόσβεσης κραδασμών. Σε γωνιακούς μηχανισμούς, η παραδοσιακή πλαστική πλαϊνή λαβή μπορεί να είναι ένα αδύναμο σημείο για τη μετάδοση κραδασμών και μπορείτε να αγοράσετε λαβές αντίθεσης κραδασμών, είτε με καινούργιες μηχανές είτε πωλούμενες ξεχωριστά για να προσαρμόσετε υπάρχοντες.

Ηλεκτρικά φρένα

Όσον αφορά τα πιο παραδοσιακά σχέδια γωνιακών τροχών, η αποσύνδεση του διακόπτη δεν φέρνει τον άξονα σε άμεσο σταμάτημα. Αντ ‘αυτού, επιταχύνεται σταδιακά έως ότου η εναπομείνασα ενέργεια ξοδευτεί τελείως. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν είναι πάντα ασφαλές να τοποθετήσετε τον τροχό προς τα κάτω, σαν το ακίνητο περιστρεφόμενο αξεσουάρ να έρχεται σε επαφή με ένα στερεό αντικείμενο που μπορεί να αναγκάσει το μηχάνημα να πηδήσει ή να ολισθήσει κατά μήκος της επιφάνειας, ενδεχομένως τραυματίζοντας οποιονδήποτε στη διαδρομή του. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό όταν πρέπει να ρυθμίσετε τον τροχό σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά σημαίνει επίσης ότι μπορεί να υπάρχει ένα ανησυχητικά μακρύ παράθυρο όπου το μηχάνημα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο εάν κάτι πάει στραβά.

Προστασία υπερφόρτωσης

Οι γωνιακοί τροχοί συνήθως περνούν πολλές ώρες λείανσης σε ζεστά, σκονισμένα περιβάλλοντα και στη συνέχεια οδηγούν συχνά σκληρές και σύντομες ζωές πριν αποσταλούν στον κάδο απορριμμάτων. Πολλοί χρήστες τους βλέπουν απλώς ως αναλώσιμα και εύκολα αντικαταστάσιμα εργαλεία και θα αγοράζουν τα φθηνότερα μοντέλα με τα οποία είναι άνετα. Στο άλλο άκρο του φάσματος μπορείτε επίσης να αγοράσετε μηχανές που έχουν ενσωματωμένη προστασία υπερφόρτωσης – ένα εύχρηστο χαρακτηριστικό που συμβάλλει στην προστασία της επένδυσής σας. Αυτά τα εργαλεία είναι σε θέση να ανιχνεύσουν πότε ο κινητήρας ή η μπαταρία είναι υπερχειλισμένη και θα κλείσει αυτόματα για να αποφευχθεί η κρίσιμη υπερθέρμανση, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του εργαλείου.

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά ενός γωνιακού τροχού

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα ΜΑΠ πριν από οποιαδήποτε ανάληψη οποιασδήποτε ενέργειας με ένα τροχό. Η προστασία των ματιών είναι απαραίτητη για να προστατευθείτε από τα ιπτάμενα τσιπς και τους σπινθήρες και πολλοί χρήστες φορούν μια ασπίδα προσώπου για πλήρη προστασία του προσώπου. Άλλα συνιστώμενα ΜΑΠ περιλαμβάνουν την ακοή και την αναπνευστική προστασία μαζί με τα γάντια και τα κατάλληλα υποδήματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τα σωστά εξαρτήματα που απαιτούνται για την εργασία και ότι είναι κατάλληλα για χρήση με το μηχάνημά σας. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το αν ένα συγκεκριμένο εργαλείο ή ένα εξάρτημα θα είναι κατάλληλο για την εργασία που κάνετε, μπορείτε να επισκεφθείτε το κατάστημα μας Doktoris με τα είδη προστασίας ή να τηλεφωνήσετε στην ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας, που θα χαρεί να μεταβεί μαζί σας τις διαθέσιμες επιλογές.