Το να επιλέξεις τσεκούρι μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση αλλά πολλές φορές δεν είναι. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες τσεκουριών οι οποίες η καθεμία έχει τη δική της χρησιμότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος ο οποίος πολλές φορές αγοράζουμε λάθος τσεκούρι για την δουλειά την οποία θέλουμε να κάνουμε.

Έτσι το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να αναρωτηθούμε πριν επιλέξουμε το κατάλληλο τσεκούρι για εμάς είναι τι δουλειά θέλουμε να κάνουμε.

Αν για παράδειγμα θέλουμε να κόβουμε δέντρα θα πρέπει να πάρουμε ένα κλασικό τσεκούρι με μακριά λαβή, αν θέλουμε να πάρουμε τσεκούρι για να σκίζουμε τα ξύλα τότε θα πρέπει να πάρουμε ένα από τα γνωστά τσεκούρια σχισίματος, τα οποία είναι κατασκευασμένα έτσι ούτως ώστε να μας βοηθάνε να σκίζουμε τα ξύλα πιο εύκολα.

Τέλος υπάρχουν και τα τσεκούρια τα οποία λέγονται τσεκουροβαριές και τα οποία τα χρησιμοποιούμε και για σκίσιμο ξύλων αλλά και για κόψιμο δέντρων. Η ιδιαιτερότητα που έχουνε αυτά τα τσεκούρια, είναι πως έχουνε μεγαλύτερο βάρος από τα κλασσικά τσεκούρια και έτσι μας βοηθούν περισσότερο στο να μην βάζουμε τόσο μεγάλη δύναμη όσο συνήθως χρειάζεται.

Ας πάρουμε όμως τις κατηγορίες με την σειρά

1. Τσεκούρια με κοντή  λαβή

Τσεκούρια Μικρά

Τα τσεκούρια αυτά είναι τα πιο ελαφριά, 600gr έως 1000gr, αλλά και αυτά με την μικρότερη λαβή και τα χρησιμοποιούμε για να κόβουμε συνήθως μικρά ξύλα η προσανάμματα.

2. Τσεκούρια με μακριά λαβή

Τσεκούρια

Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι και ή πιο κλασική που συναντάμε. Τα συγκεκριμένα τσεκούρια τα ζυγίσουν συνήθως από 1000gr έως και 1600gr και τα χρησιμοποιούμε συνήθως για να κόβουμε δέντρα διότι έχουν μεγάλη μπροστά επιφάνεια κοπής και είναι ελαφριά.

3. Τσεκούρια σχισίματος

Τσεκούρια Σχισίματος

Τα τσεκούρια σχισίματος είναι συνήθως 2000gr έως 3000gr και λόγο του σχόλια τους που έχουν μπορούμε εύκολα να σκίσουμε τα ξύλα, εξού και η ονομασία τους.

4. Τσεκουροβαριές

Τσεκουροβαριες

Τέλος υπάρχουν και οι τσεκουροβαριές οι οποίες είναι και οι πιο βαριές από όλα τα αλλά τσεκούρια, φτάνουν έως και 3,6kg. Με τις τσεκουροβαριές μπορούμε να κόψουμε και να σκίσουμε ξύλα ευκολότερα λόγο του βάρους που έχουν.

Μια τελευταία λεπτομέρεια που πρέπει να επιλέξουμε κατά την αγορά ενός τσεκουριού είναι η λαβή του. Τα τσεκούρια τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά είναι δύο τύπων, ξύλινες και πλαστικές (fibreglass).

Τα περισσότερο ανθεκτικά είναι τα πλαστικά (fibreglass) τα οποία αντέχουν περισσότερο σε χτυπήματα. Υπάρχουνε όμως και τσεκούρια με ξύλινες λαβές τα οποία είναι κι αυτά ανθεκτικά όσο και τα πλαστικά αλλά το κόστος τους ανεβαίνει πολύ γιατί θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ξύλο ανθεκτικό και υψηλής ποιότητας.

Δείτε και εδώ ένα video με ένα τσεκούρι σχισίματος

 

Δείτε εδώ όλα τα τσεκούρια στο eshop μας: https://www.doktoris.gr/eidi-kipou/mixanimata-epeksergasias-ksulou/tsekouria-tsekourovaries/