Κάθε αλυσοπρίονο από τα μικρότερα μοντέλα έως και τα μεγαλύτερα επαγγελματικά μοντέλα πρέπει να συντηρούνται σωστά έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα αλλά και να αντέχουν περισσότερο στον χρόνο. Στο άρθρο αυτό θα δούμε μερικές βασικές εργασίες που πρέπει να κάνει ο χειριστής για την σωστή συντήρηση του αλυσοπρίονου του.

αλυσοπριονα

1. Καθαρισμός στο εσωτερικό του

Ξεκινώντας με τον καθαρισμό στο εσωτερικό του, πρέπει πρώτα να βγάλουμε το καπάκι που κρατάει την λάμα και την αλυσίδα. Εκεί μέσα θα δούμε πως το αλυσοπρίονο μας μαζεύει υπολείμματα από πριονίδι, σκόνη λάδια και άλλα τα οποία όλα μαζί γίνονται ένα κολλώδες μείγμα.

αλυσοπριονα

Αυτό το κολλώδες μείγμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σοβαρά για το αλυσοπρίονο μας και να μας δημιουργήσει ζημιές.

Μπορεί δηλαδή να φράξει την έξοδο της αντλίας λαδιού και έτσι να μην έχουμε σωστή λίπανση της λάμας και τις αλυσίδας. Αυτό θα μας οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας τους και τέλος στην αχρήστευσή τους.

Επίσης αυτά τα υπολείμματα κολλάνε πάνω στην λάμα, την αλυσίδα και το γρανάζι δημιουργώντας τριβές άρα και υψηλές θερμοκρασίες και αυτό συνεπάγεται στο να “ανάβουν” τα μέταλλα και να καταστρέφεται η αντοχή τους.

Έτσι με ένα καθαριστικό όπως το Super Clean και αέρα ψεκάζουμε και καθαρίσουμε καλά έτσι ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα και να είναι καθαρό για να το χρησιμοποιήσουμε ξανά. Σε περίπτωση που δεν έχουμε αεροσυμπιεστή ψεκάζουμε το υγρό και με ένα πανάκι καθαρίσουμε καλά μέχρι να φύγουν όλα τα υπολείμματα.

Προσοχή!

Φοράμε πάντα γάντια και γυαλιά προστασίας!

2. Καθαρισμός λάμας αλυσοπρίονου

Η λάμα συνήθως χρειάζεται να καθαρίσουμε 3 πράγματα:

  1. Το αυλάκι που δουλεύει μέσα του η αλυσίδα.
  2. Το ρουλεμάν να έχει φρακάρει από διάφορα υπολείμματα
  3. Η τρύπα από όπου περνάει το λάδι για την λίπανση της αλυσίδας.

Για να καθαρίσουμε και να συντηρήσουμε σωστά την λάμα μας, με το σπρέι καθαρισμού ψεκάζουμε όλα τα μέρη της και εάν έχουμε αέρα την φυσάμε αρκετά καλά έτσι ώστε να φύγουν όλα, διαφορετικά με μια βούρτσα ή ένα κατσαβίδι καθαρίζουμε το αυλάκι της αλυσίδας και την τρύπα του λαδιού. Τέλος με ένα σπρέι γράσου λιπαίνουμε το ρουλεμάν. Με αυτόν τον τρόπο η λάμα μας μένει καθαρή και λιπαίνεται σωστά για την καλύτερη λειτουργία της.

3. Καθαρισμός φίλτρο αέρος

Ο καθαρισμός ή η αντικατάσταση του φίλτρου αέρος παίζουν σημαντικό ρόλο στην συντήρηση του αλυσοπρίονου, καθώς εάν το φίλτρο δεν είναι σε καλή κατάσταση τότε το αλυσοπρίονο δεν μπορεί να πάρει την σωστή αναλογία αέρα που χρειάζεται όταν την χρειάζεται και υπάρχει περίπτωση μέχρι να μας κολλήσει ο κινητήρας.

αλυσοπριονα

Έτσι πρέπει να ελέγχουμε τακτικά το φίλτρο αέρος μας και να το καθαρίζουμε από τις βρομιές και την σκόνη.

Για να καθαρίσουμε το φίλτρο μας θα πρέπει να το βγάλουμε από το αλυσοπρίονο μας και με έναν αεροσυμπιεστή να το φυσήξουμε καλά έτσι ώστε να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση χωρίς σκόνες και βρωμιές.

Σε περίπτωση τώρα που το φίλτρο μας δεν καθαρίζει ή έχει μαυρίζει υπερβολικά τότε πρέπει να προβούμε σε άμεση αντικατάσταση του.

4. Φίλτρο βενζίνας

Τα περισσότερα αλυσοπρίονα έχουν μέσα στο ρεζερβουάρ τις βενζίνας τους ένα φίλτρο βενζίνας. Αυτό δεν υπάρχει τρόπος να το καθαρίσουμε αλλά μόνο να αντικαταστήσουμε.

αλυσοπριονα | φίλτρο βενζίνας

Πότε το αντικαθιστούμε; Όταν δούμε πως δυσκολεύεται να τραβήξει βενζίνα και μας σβήνει, εάν έχει μαυρίσει ή μια φορά τον χρόνο όπως ορίζεται από τον κατασκευαστή.

5. Μπουζί

Το μπουζί από το αλυσοπρίονο είναι μέγιστης σημασίας διότι χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καθόλου. Είναι αυτό που δίνει την σπίθα για την έκρηξη του καυσίμου. Έτσι θα πρέπει να το έχουμε πάντα σε άριστη κατάσταση και πάντα να βάζουμε αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής και όχι κάποιο άλλο τις επιλογής μας.

αλυσοπριονα

Το μπουζί δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε οπότε το αλλάζουμε αμέσως με καινούργιο και αυτό το κάνουμε κάθε χρόνο ή καθε περίπου 150 ώρες λειτουργίας του μηχανήματος μας.

Σε περίπτωση που βάλουμε στο αλυσοπρίονο μας ένα μπουζί το οποίο δεν είναι αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής τότε μπορεί να προκαλέσουμε ζημιά ή να μην παίρνει το αλυσοπρίονο μας. Γιαυτό το λόγο προμηθευόμαστε πάντα το μπουζί που παίρνει το κάθε αλυσοπρίονο.

6. Εξωτερικός καθαρισμός

Τέλος θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε το αλυσοπρίονο μας εξωτερικά τα πλαστικά μέρη του έτσι ώστε να δείχνει καλό συντηρημένο αλλά και να μην μας λερώνει κατά την αποθήκευση του.

Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορα καθαριστικά που μπορείτε να τα δείτε παρακάτω.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε εργαλεία και καθαριστικά που θα χρειαστείτε για τον καθαρισμό του αλυσοπριόνου σας.