Η τριανταφυλλιά είναι ίσως το πιο διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό, με περισσότερες από 3.000 ποικιλίες και πάνω από 20.000 υβρίδια. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια (υπάρχουν αναφορές από τον Ηρόδοτο) είναι ιδιαίτερα αγαπητό φυτό, βασικό στοιχείο για κάθε κήπο, κυρίως για την μοναδικής ομορφιάς πλούσια ανθοφορία της. Χρησιμοποιείται επίσης στην ανθοδετική, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το ροδόνερο ως άρωμα, ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις, και ως πρόσθετο στη μαγειρική.
Σαν«βασίλισσα του κήπου», πάντως, η τριανταφυλλιά χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα και περιποίηση, για να είναι υγιής, και να μας χαρίζει «πλούσια τα ελέη» της. Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου αφαιρούμε γερασμένα ή ξερά κλαδιά ή όσα δείχνουν άρρωστα, καθώς επίσης τα λουλούδια που έχουν μαραθεί, αλλά και τα ξερά φύλλα.
Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι διαδικασία απαραίτητη για την γοργή ανάπτυξη του φυλλώματος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας, και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Η ιδανική εποχή κλαδέματος είναι μετά τον χειμώνα, και πιο συγκεκριμένα από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, την περιοχή που βρισκόμαστε, ενώ ακόμα και το υψόμετρο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Πρακτικά, μόλις αρχίσει ο καιρός να «φτιάχνει» και οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν μετά από τις μεγάλες παγωνιές, και πάντως πριν από την αρχή της νέας ανθοφορίας, αρχίζουμε τη διαδικασία, αφαιρώντας ξεραμένα και άρρωστα κλαδιά, καθώς και την εξασθενημένη βλάστηση.
Κλαδεύουμε το υγιές ξύλο της τριανταφυλλιάς (τους υγιείς βλαστούς), και αν το εσωτερικό του βλαστού έχει χρώμα καφετί, συνεχίζουμε το κόψιμο, μέχρι να βρούμε λευκό, υγιές ξύλο.
Στόχος του κλαδέματος είναι να ενισχύσουμε το σωστό αερισμό του φυτού, και παράλληλα το φως του ήλιου να φτάνει σε όλα τα σημεία της τριανταφυλλιάς μας. Επιπλέον, κλαδεύουμε το φυτό μας στο σχήμα το οποίο επιθυμούμε να του δώσουμε καθώς αναπτύσσεται. Δεν ξεχνάμε ότι κάνουμε τομές με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί.
Εφοδιαστείτε με τα βασικά απαραίτητα εργαλεία, δηλαδή
- Γάντια προστασίας (ανθεκτικά, καλής ποιότητας,γιατί «κάθε ρόδο έχει αγκάθια» )
- Εργαλεία χειρός (κλαδευτήρι, μαχαίρι, πριόνι κήπου, φτυαράκι)
Δείτε επίσης: http://blog.doktoris.gr/2015/12/18/kladema-triantafilias-o-sostos-tropos/