Ο ερχομός της νέας χρονιάς είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σχέδια προσωπικής και οικιακής ανανέωσης. Λόγω καιρού περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, ενώ η αίσθηση και η προσμονή της αλλαγής μας οδηγεί να εξερευνήσουμε -εκτός των άλλων- καινούργια μονοπάτια γαστριμαργικής αισθητικής, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.
Με ελάχιστα εργαλεία και υλικά, μαζί με λίγη φροντίδα και μεράκι, μπορούμε να απολαύσουμε στο σπίτι μας έναν ανεκτίμητο διατροφικό θησαυρό, με χαρακτηριστικές μυρωδιές και γεύσεις, παίρνοντας ταυτόχρονα πάμπολλα οφέλη για την υγεία μας, αλλά και την πνευματική μας ευεξία..
Τι είναι τα βότανα και σε τι χρησιμεύουν
Αν και ο ορισμός της ονομασίας «βότανο» δεν είναι ενιαίος ανά τους αιώνες, αυτό δεν εμπόδισε τους θεραπευτές να καταρτίσουν μακροσκελείς καταλόγους με βότανα κατάλληλα γιά την παρασκευή φαρμάκων πού βοηθούσαν στην ανακούφιση όσων υπέφεραν από πλήθος παθήσεων, με αποκορύφωμα την επινόηση ελιξιρίων « διά πάσαν νόσον».
Ο Ιπποκράτης, ο πρώτος επιστήμονας-θεραπευτής και πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, υπολογίζεται ότι κατέγραψε στα κείμενά του και χρησιμοποιύσε πάνω από 300 φυτά, μερικά απ’ αυτά δηλητιριώδη, όπως η τσουκνίδα, ένα βότανο πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ιχνοστοιχεία, και βιταμίνη C, πού η βλαβερή ουσία πού περιέχει καταστρέφεται με το βράσιμο.
Από την Ανατολία καί την Ελλάδα, την Κίνα καί την αρχαία Αραβία , μέχρι καί τις μέρες μας, η βοτανολογία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία θεραπευτικών συνταγών, καθώς και μεθόδων πρόληψης καί αντιμετώπισης σχέδόν όλων των ασθενειών.
Μαθαίνω γιά την καλλιέργεια βοτάνων
Παρά την ανεκτίμητη συμβολή τους στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού, η χρήση βοτάνων, ακόμα καί στη μαγειρική, φάνηκε να παραγκωνίζεται σε όλον τον Δυτικό κόσμο, από τα μέσα του 20ου αιώνα.
Στίς μέρες μας τα βότανα δείχνουν να κερδίζουν το χαμένο έδαφος, σε βάρος μη φυσικών σκευασμάτων καί συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρο στην πατριδα μας, όπου η παράδοση σε συνδιασμό με το ευλόγημένο κλίμα και την τεράστια βιοποικιλότητα της χλωρίδας, διατηρεί τα βότανα στη θέση που τους αξίζει.
Ποιός από εμάς δεν έχει μαζέψει καί ξηρανει το πασίγνωστο χαμομήλι, γιά να απολαύσει στη συνέχεια το γευστικότατο τονωτικό αφέψημα (τόσο διαφορετικό από αυτό του εμπορίου) με τις θαυματουργές ευεργετικές ιδιότητες,
Ασφαλώς ο αστικός τρόπος ζωής δεν εξασφαλίζει το ιδανικό περιβάλον για την καλλιέργεια βοτάνων στο σπίτι, όμως η σύχρονη τεχνογνωσία μας δίνει τις ιδανικές λύσεις γιά το τολμηρό μας εγχείρημα.
Σχεδιάζω τον κήπο μου
Μελετήστε κάθε λεπτομέρεια που αφορά στα φυτά πού θα διαλέξετε, και εφοδιαστείτε με τα βασικά εργαλεία και υλικά, πού είναι-
- Γάντια προστασίας (καλής ποιότητας)
- Εργαλεία χειρός (κλαδευτήρι, μαχαίρι, πριόνι κήπου)
- Δοχεία φυτωρίου – σπορεία (διάφανα βαζάκια και μικρά γλαστράκια)
- Ποτιστήρι
Ανάλογα με το φυτό, θα χρειαστείτε σπόρους και κλωναράκια από τη μητρικό φυτό, πού εννοείται ότι πρέπει να είναι υγιές καί σχετικά νεαρό. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσετε το κατάληλο χώμα και ενδεχομένως λίπασμα πού θα βοηθήσει τα φυτά σας να αναπτυχθούν σωστά.
Τέλος, σημαντικός παράγοντας γιά την επιτυχία της καλλιέργειάς σας είναι η δημιουργία σταθερού μικροκλίματος (συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας, καθώς και φυσικού φωτισμού) και τοποθεσίας (π.χ. στο περβάζι του παραθύρου)