Καθώς η τεχνολογία προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς και συνεχώς βγαίνουν νέες τεχνολογίες στα εργαλεία και ηλεκτρικά εργαλεία, οι μπαταρίες όλο και περισσότερο μπαίνουν στην ζωή μας για την κάνουν ακόμη ευκολότερη και περισσότερο πρακτική.
Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια στην αγορά τον επαναφορτιζόμενων εργαλείων αλλά και στα είδη κήπου η μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν αντικαταστήσει τις παλαιότερες μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου Νi-Cd και Νικελίου-Μετάλλου Ni-Mh οι οποίες έχουν πολλά περισσότερα μειονεκτήματα σε σχέση με τις νέες τεχνολογικά κατασκευασμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου Li-ion.
Βέβαια ακόμα και αυτές οι μπαταρίες εάν δεν χρησιμοποιηθούν και δεν φορτιστούν σωστά τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.
Αντοχή στο χρόνο και ποιότητα κατασκευής.
Κάθε κατασκευαστής δίνει έναν συγκεκριμένο χρόνο ζωής της μπαταρίας του εργαλείου και αυτό το μετράνε σε πλήρες φορτίσεις (μια πλήρες φόρτιση σημαίνει πως θα αδειάσει η μπαταρία πλήρως και θα ξανά γεμίσει πλήρως).
Συνήθως οι χρόνοι ζωής μια μπαταρίας είναι από 800 έως 1200 πλήρες φορτίσεις, βέβαια υπάρχουν και κατασκευαστές οι οποίοι δίνουν και 1500-2000 φορτίσεις και αυτό συνεπάγεται με την ποιότητα κατασκευής τους.
Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε εάν μια μπαταρία είναι κατασκευασμένη από καλύτερα υλικά ή και ακόμα από πιο νέες τεχνολογίες οι οποίες μπαίνουν σιγά σιγά στην αγορά και μετατρέπουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου σε τεχνολογικά απίστευτα εργαλεία.
Φόρτιση – Αποφόρτιση – Αποθήκευση
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου Li-ion θέλουνε περίπου 3 ώρες (ανάλογα πάντα και την μπαταρία) για να κάνουν πλήρες φόρτιση 100% και πλέον δεν υπάρχει το φαινόμενο μνήμης όπως είχαν οι παλιές εάν μείνουν περισσότερο στον φορτιστή.
Αυτό που πρέπει να να ξέρουμε όμως είναι πως μία μπαταρία ιόντων λιθίου Li-ion χάνει περίπου το 10-15% της σε περίπου ένα μήνα, έτσι δεν πρέπει να τις αφήνουμε ξεφόρτιστες περισσότερο από την ενέργεια που έχουν εκείνη την στιγμή.
Π.χ. έχουμε μια μπαταρία από ένα εργαλείο μας η οποία είναι στο 20% και την αφήσουμε στην αποθήκη μας για περισσότερο από 3 μήνες τότε υπάρχει σοβαρό θέμα η μπαταρία μας να χαλάσει διότι θα χάσει περίπου 10-15% της κάθε μήνα και έτσι θα αποφορτιστεί τελείως.
#tip
Ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης μπαταρίας είναι σε σκιερό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία
Τέλος πρέπει να ξέρουμε πως δεν πρέπει να αποθηκεύουμε τις μπαταρίες μας όταν είναι πλήρως φορτισμένες 100% διότι αυτό θα προκαλέσει πιθανή βλάβη στα στοιχεία τις μπαταρίας και ειδικά εάν έχει ζέστη και υγρασία. Το ιδανικό είναι να την αποθηκεύσουμε όταν η μπαταρία είναι στο 40-50% της.
Προσοχή
Καθώς μια μπαταρία μπορεί να χαλάσει από υπερβολική θερμοκρασία πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:
- Να μην αφήνουμε την μπαταρία το καλοκαίρι μέσα στο αυτοκίνητο.
- Να μην την αφήνουμε εκτεθειμένη στον ήλιο
- Αφού ξεφορτώσει να περιμένουμε περίπου 2 ώρες μέχρι να την ξαναβάλουμε στον φορτιστή διότι όταν λειτουργεί με το εργαλείο ανεβάζει θερμοκρασία
- Αφού φορτίσει πλήρως να περιμένουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να την ξαναβάλουμε στο εργαλείο για δουλειά γιατί και πάλι στον φορτιστή ανεβάζει θερμοκρασία.
Το παραπάνω άρθρο είναι κάποια από τα πολλά που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει και να μάθει για τις μπαταρίες εργαλείων. Πάντα όμως καλό είναι να διαβάζεται τις οδηγίες του κατασκευαστή οι οποίες συνοδεύουν το επαναφορτιζόμενο εργαλείο διότι η κάθε τεχνολογία και ποιότητα κατασκευής είναι διαφορετική.