Η σωστή λειτουργία και συντήρηση για τα χορτοκοπτικά και γενικά για τα μηχανήματα είναι το παν. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι που πρέπει ένας χρήστης να προσέχει και να μην το παρακάμπτει, με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί το χορτοκοπτικό σας για περισσότερα χρόνια σωστά και χωρίς πολλές φθορές.

Χορτοκοπτικά Stihl

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η καρδιά στα χορτοκοπτικά είναι ο κινητήρας τους. Εδώ έχουμε δύο κατηγορίες κινητήρων, τους δίχρονους και τους τετράχρονους κινητήρες.

  1. Στους δίχρονους κινητήρες πρεπει να βάζουμε στο καύσιμο μαζί με την βενζίνη και ειδικό λάδι για δίχρονους κινητήρες το οποίο μπαίνει στο ντεπόζιτο βενζίνης σε αναλογία 1:50 ή 1:25 ανάλογα την ποιότητα του λαδιού. Προσοχή: Η ποιότητα του λαδιού αλλά και της βενζίνης είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία και την διάρκεια ζωής του κινητήρα.
  2. Στους τετράχρονους κινητήρες το λάδι, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό που βάζουμε στους δίχρονους κινητήρες, το βάζουμε σε ξεχωριστό χώρο από αυτόν της βενζίνης. Και πάλι εδώ η ποιότητα του λαδιού παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο για την διάρκεια ζωής των χορτοκοπτικών.
  3. Υπάρχουν όμως και χορτοκοπτικά όπως αυτά της Stihl (FS87FS130 κ.α.) τα οποία είναι τετράχρονα αλλά το λάδι το βάζουμε μαζί με την βενζίνη όπως ακριβώς στους δίχρονους κινητήρες. Αυτοί οι κινητήρες ονομάζονται 4-Mixkinitiras-4-mix-stihl

    Κινητήρας STIHL 4-MIX

    Ο κινητήρας 4-MIX® της STIHL συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του δίχρονου και τετράχρονου κινητήρα. Χαμηλή κατανάλωση, λιγότερα καυσαέρια, δεν απαιτείται αλλαγή λαδιού. Ευχάριστο ηχητικό «χρώμα». Εξαιρετική δύναμη και υψηλή ροπή στρέψης.

Αυτά για το λάδι και την λίπανση του κινητήρα, αλλά η συντήρηση για τα χορτοκοπτικά δεν σταματά εδώ. Ο κινητήρας τους είτε είναι δίχρονος είτε τετράχρονος διαθέτει φίλτρο αέρος, φίλτρο καυσίμου, μπουζί και καρμπυρατερ.

filtro-aeros-stihl-fs

Φίλτρο αέρος: Το φίλτρο αέρος είναι το εξάρτημα που φιλτράρει τον αέρα που θα εισαχθεί στον θάλαμο καύσης και πρέπει να το φυσάμε όσο συχνότερα μπορούμε και να γίνεται αλλαγή κάθε χρόνο.

filtro-benzinhs

Φίλτρο καυσίμου: Είναι το αντίστοιχο φίλτρο για το καύσιμο και πρέπει να το αλλάζουμε συχνά ή κάθε χρόνο για να μπορεί να φιλτράρει σωστά το καύσιμο.

mpouzi

Μπουζί: Το μπουζί κάνει την σημαντικότερη δουλεία σε όλο το σύστημα καύσης διότι δίνει την σωστή χρονική στιγμή την σπίθα που χρειάζεται ο θάλαμος καύσης για να λειτουργούν σωστά τα χορτοκοπτικά. Έτσι το μπουζί το αλλάζουμε σε κάθε Service ή αλλιώς κάθε χρόνο.

Καρμπυρατερ: Το καρμπυρατερ είναι η καρδιά του συστήματος. Από εκεί δίνει εντολή πόσο καύσιμο και πόσος αέρας θα περάσει στον θάλαμο καύσης για να λειτουργούν όλα σωστά και συγχρονισμένα. Ένα μικρό σκουπιδάκι στο καρμπυρατέρ μπορεί να κάνει ζημία και να μην μπορεί να δουλέψει σωστά. Εδώ η συντήρηση που κάνουμε είναι κάθε 2 χρόνια ένα καθάρισμα και μία αλλαγή τις μεμβράνες του.

Κρατήστε τα χορτοκοπτικά σας συντηρημένα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!