Το DIY (κοινώς, κάντο μόνος σου) είναι μια πρακτική ευρύτατα διαδεδομένη στη χώρα μας, και μάλιστα για αιώνες. Ανέκαθεν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είχαν μια φιλοσοφία αυτάρκειας στα της φροντίδας του οίκου τους. Με τον αέρα της σύγχρονης τεχνολογίας, τα «χρυσά» χέρια του προκομμένου οικοδεσπότη, και τα άξια χέρια της σωστής νοικοκυράς, λαμπραίνουν πάντα την εικόνα ενός ζεστού σπιτικού.

Η εταιρεία μας ξεκινά μιά νέα σειρά άρθρων DIY, που σίγουρα θα σας ανεβάσει ψυχολογικά, αλλά και θα σας εξοικονομήσει κόπο, χρόνο, και χρήμα.

Λέγοντας DIY, αναφερόμαστε σε εργασίες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης, και αναβάθμισης των χώρων και του εξοπλισμού της οικίας μας.

Τι χρειαζόμαστε λοιπόν;

Mα, πρώτον και κύριον εργαλεία.

Σε σχετικό μας άρθρο (Φτιάξε μια πλήρη βασική εργαλειοθήκη για το σπιτικό σου) σας συνιστούμε μια πλήρη βασική εργαλειοθήκη για το σπιτικό σας. Αν το εγχείρημα που θα σας προτείνουμε χρειαστεί κάτι παραπάνω, θα σας το επισημαίνουμε.  Το εάν τα εργαλεία σας είναι φθηνότερα ή μεταχειρισμένα, είναι καθαρά δική σας επιλογή, συνυπολογίζοντας τη χρήση που θα υποστούν.

Δεύτερον, ανάλογα με την δουλειά, προστατευτικά ρούχα, γάντια, παπούτσια, μάσκα, γυαλιά , γενικά ότι χρειάζεται για να νοιώθετε άνετοι και ασφαλείς. Εδώ δεν σηκώνει οικονομίες… Στο θέμα αυτό, που είναι πολύ σημαντικό, θα επανέλθουμε στο μέλλον.

Τρίτον, υλικά-ξύλο, χαρτί, ύφασμα, γυαλί, πέτρα, μέταλλο, χρώματα, βερνίκια είναι τα πιο συνηθισμένα- ενώ ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Δεσμευόμαστε να σας φέρνουμε τις πιο μοντέρνες και λειτουργικές προτάσεις.

Τέλος, πρέπει φυσικά να υπάρχει και ο κατάλληλος χώρος εργασίας, με ικανές συνθήκες φωτισμού, αερισμού και ασφάλειας.

Αρχίζουμε λοιπόν!

Βαθμός δυσκολίας 0

Κατηγορία – ανακαίνιση

Για την πρώτη μας προσπάθεια, θα επιχειρήσουμε μια από τις πιο κλασσικές κατασκευές, η οποία μάλιστα ταιριάζει και με την εποχή. Καθώς μπαίνει η Άνοιξη, οι δρόμοι γεμίζουν από κομμένα κλαδιά δέντρων, με μαγευτικά αρώματα, σχήματα, και χρώματα. Κάνοντας μια βόλτα σε μια «πράσινη» γειτονιά, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας εμπνεύσει. Βιαστείτε, όμως, γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος…

Βήμα 1οΘα χρειαστούμε ένα (ή δύο, ή τρία) κλαδιά από σχετικά βαρύ ξύλο, μαλακής υφής, και όχι πεύκο. Το μήκος θα είναι περίπου 1,5 μ., και η διάμετρος στο παχύτερο σημείο 10-15 εκατοστά.

Εμείς προτιμήσαμε ένα κλαδί ιτιάς, ενός δένδρου με πλούσια ιστορία και θέση στην παράδοση και μυθοπλασία του λαού μας. Επιπλέον «δουλεύεται» πολύ εύκολα.

Σας το παρουσιάζουμε εδώ χωρίς καμμία επεξεργασία. Ήδη παρουσιαζει ενδιαφερον, δεν νομίζετε;

Βήμα 2οMέ το πριόνι μας έτοιμο για κόψιμο, μαζί και μ’ ένα κλαδευτήρι, κόβουμε και καθαρίζουμε ότι κλαδάκια θεωρούμε άχρηστα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε στο μυαλό μας. Μπορούμε να φτιάξουμε μια κρεμάστρα τοίχου για τα ρούχα μας, ένα κεφαλάρι κρεβατιού, μια σύνθεση για την τραπεζαρία (συνδυάζοντας με άλλα κλαδιά, αποξηραμένα φυτά, πέτρες…)­ ,και πολλά άλλα χρηστικά και διακοσμητικά κομμάτια.

Όμως προσοχή! Ότι κόβει δεν ξεκόβει, γι΄αυτό μη βιαστείτε! Πάντως εδώ δεν έχει σωστό η λάθος.

Βήμα 3ο

Χρησιμοποιώντας κοπίδι, ξύστρα και γυαλόχαρτα, φινίρετε το κομμάτι στον επιθυμητό βαθμό.

Βερνίκι θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα, αν το θέλουμε. Το ξύλο πρέπει να ξεραθεί για ένα διάστημα.

Καλή επιτυχία!

ΤΙΡ- Ένα (μικρό) κλαδί ιτιάς είναι πολύ εύκολο να φυτευτεί και να «πιάσει».