Η μόδα του«κάντο μόνος σου»,εντελώς λανθασμένα θεωρείται ότι μας έρχεται από το εξωτερικό. Αυτό που στις Δυτικές χώρες αναπτύχθηκε κυρίως για λόγους οικονομικούς, καθώς οι τεχνίτες και οι οικιακοί βοηθοί είναι πανάκριβοι, στην Ελλάδα υπάρχει σαν γλυκεία και ιερή παράδοση της αυτονομίας του νοικοκυριού.

Λέγοντας DIY, αναφερόμαστε σε εργασίες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης και αναβάθμισης των χώρων και του εξοπλισμού της οικίας μας.

Άλλες πιο ευχάριστες, άλλες όχι και τόσο, σε καμία πάντως περίπτωση αγγαρεία, οι δουλειές του σπιτιού-με την έννοια που τις περιγράψαμε παραπάνω-μας γεμίζουν περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Ποιος δεν χαίρεται όταν απολαμβάνει ένα φροντισμένο κήπο; Ποιος δεν νοιώθει ικανοποίηση όταν χαίρεται ένα καθαρό, άνετο,και λειτουργικό σπίτι, όπου όλα δουλεύουν στην εντέλεια; Και κυρίως ποίος δεν νοιώθει αγαλλίαση, όταν με μαστοριά, νοικοκυρωσύνη, και μεράκι βρίσκει λύσεις και δημιουργεί αντικείμενα που «χαϊδεύουν» την αισθητική του.

Όμως, είναι σωστό να παρατηρήσουμε ότι, αν και συχνά μας είναι ευχάριστες κυρίως λόγω αποτελέσματος, καμία οικιακή εργασία δεν είναι παιχνιδάκι, αφού, ακόμα και κάτι απλό, όπως το ξεσκόνισμα, αν δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο, και τα ανάλογα εφόδια, μπορεί να μας βλάψει.

Μην αποθαρρύνεστε όμως. Κανείς δεν γεννήθηκε μαθημένος, και κανείς δεν έμαθε χωρίς λάθη, που όμως θα πρέπει να έχουνε τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Η εποχή μας είναι η εποχή της πληροφορίας, οπότε ενημερώσου, προετοιμάσου και… DIY!

Τι χρειάζομαι για ν’ αρχίσω;

Κατ’ αρχήν εργαλεία. Σε προηγούμενο blog (http://blog.doktoris.gr/2019/01/16/ftiaxe-mia-pliri-vasiki-ergaleiothiki-gia-to-spitiko-sou )σας συνιστούμε μια πλήρη βασική εργαλειοθήκη απαραίτητη σε κάθε σπίτι, ανεξάρτητα από το αν θέλετε ν’ασχοληθείτε με DIY εργασίες. Αυτή η βασική εργαλειοθήκη είναι αρκετή, τουλάχιστον για απλές εργασίες και κατασκευές. Άν το εγχείρημα που θα σας προτείνουμε χρειαστεί κάτι παραπάνω, θα σας το σημειώνουμε κάθε φορά.

Δεύτερον, προστατευτικά ρούχα, γάντια, παπούτσια, μάσκα, γυαλιά , γενικά ότι χρειάζεται για να νοιώθετε άνετοι και ασφαλείς.

Τρίτον, υλικά– εδώ ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Κοινά και πιο δυσεύρετα, σπάνια η και μοναδικά, πάμφθηνα η και πιο ακριβά, Να είστε σίγουροι ότι θα φροντίζουμε να σας ενημερώνουμε για τις πιο μοντέρνες, εύκολες και λειτουργικές προτάσεις..

Ο κατάλληλος χώρος εργασίας, με ικανές συνθήκες φωτισμού, αερισμού και ασφάλειας, είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την εκτέλεση κάθε σωστής, υπεύθυνης, και με καλό αποτέλεσμα εργασίας. Με δεδομένη την έλλειψη επαρκούς χώρου σε πολλά Ελληνικά σπίτια, το αντίβαρο του θαυμάσιου καιρού της χώρας μας έρχεται πολλές φορές σαν ιδανική λύση.

Αρχίζουμε λοιπόν δουλειά!

Βαθμός δυσκολίας 1

Κατηγορίααναβάθμιση

Η σημερινή μας εργασία έχει αυξημένο (αν και ελάχιστα) βαθμό δυσκολίας, όχι ως προς την διαδικασία εκτέλεσης, αλλά περισσότερο ως προς την απόκτηση του βασικού υλικού της. Θα χρειαστούμε μία τριγωνική διατομή (σαν μια φέτα καρπούζι) από τον κορμό ενός δένδρου (όχι πεύκου), με μήκος όχι λιγότερο από 20 εκατοστά, και πάχος περίπου 10 στο φαρδύτερο σημείο.

Εμείς καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα υπέροχο κομμάτι από κορμό ιτιάς, 23×10 εκατοστά (φώτο), που εκτός από το θαυμάσιο σχήμα του, ευωδιάζει υπέροχα.

Με πολύ υπομονή και λίγη προσπάθεια, θα καταφέρετε να εντοπίσετε ένα κομμάτι ξύλου που σας αρέσει, και να κόψετε το κομμάτι με αλυσοπρίονο (ίσως χρειαστείτε βοήθεια), ένα εργαλείο ούτως η άλλως απαραίτητο αν έχετε κήπο με δένδρα η θάμνους. Μπορείτε να δοκιμάσετε και με απλό πριόνι, αλλά…

Το μόνο που μένει στη συνέχεια είναι να καθαρίσετε με βουρτσάκι το ξύλο, να το αλείψετε (προαιρετικά) με αρωματικό λαδάκι, και να το στήσετε πάνω σε μια βάση καθρέφτη με τις διαστάσεις που επιθυμείτε. Ένας καλογυαλισμένος ανοξείδωτος δίσκος θα κάνει επίσης αρκετά καλή δουλειά. Μπορείτε να το ανυψώσετε περισσότερο με βίδες και καρφιά.

Βάζοντας βερνίκι μετά από κάποιο διάστημα, θα έχετε στο σπίτι σας ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Καλή επιτυχία!