Η ενασχόληση με τον κήπο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε, να γίνετε ένα με τη φύση και να «λερώσετε» τα χέρια σας κάνοντας κάτι δημιουργικό. Αλλά σε αυτό το ευχάριστο περιβάλλον, παραμονεύουν διάφορα βακτήρια και μύκητες, μερικά από τα οποία έχουν τη δυνατότητα να σας προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Επομένως, είναι απαραίτητο να προστατέψετε τον εαυτό σας με τα κατάλληλα γάντια για τον κήπο. Επιπλέον, η χρήση χορτοκοπτικών και η εργασία στο έδαφος και το περιβάλλον του κήπου, δημιουργούν και άλλους κινδύνους όπως τραυματισμός από θραύσματα, πόνο στα γόνατα και τσιμπήματα από έντομα. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε διάφορα είδη προστασίας όπως επιγονατίδες, μάσκες προστασίας, ωτοασπίδες και γάντια για τον κήπο.

Γάντια για τον κήπο

Το έδαφος περιέχει πολλά είδη βακτηρίων και μυκήτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι ευεργετικά και κάνουν χρήσιμα πράγματα όπως την διάσπαση της οργανικής ύλης. Υπάρχουν ωστόσο μερικοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι εάν εισέλθουν στο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω ενός κοψίματος ή γρατσουνιάς στο χέριή εξαιτίας θραυσμάτων. Εξάλλου τα φυτά, η κοπριά των ζώων και το λίπασμα είναι πηγές βακτηρίων και μυκήτων που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Προστατέψτε τον οργανισμό σας από βλαβερούς μικροοργανισμούς και ουσίες, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα γάντια για τον κήπο.

Μερικοί από τους λόγους για να φορέσετε γάντια όταν εργάζεστε στον κήπο είναι:

  • κρατάτε τα χέρια και τα νύχια σας καθαρά και στεγνά
  • αποφεύγετε τις φουσκάλες και τους κάλους
  • αποτρέπετε κοψίματα και γρατζουνιές ή προστατεύτε τιςήδη υπάρχουσες πληγές, από μολύνσεις
  • προστατεύετε τα χέρια σας από τσιμπήματα εντόμων
  • προστατεύετε το δέρμα σας από επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα
  • προστατεύεστε από μυκητιάσεις που προκύπτουν από ορισμένα φυτά ή υλικά κηπουρικής

Δεν πρέπει να ξεχνάτε να επιλέξετε τα σωστά γάντια για τις συγκεκριμένες εργασίες στον κήπο. Μερικοί τύποι γαντιών κηπουρικής και τα χαρακτηριστικά τους είναι:

  • Γάντια υφασμάτινα – αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα και φθηνά γάντια. Συνήθως κατασκευάζονται από βαμβάκι και πλένονται στο πλυντήριο. Ο κύριος σκοπός τους είναι να διατηρούν τα χέρια καθαρά. Προσφέρουν λίγη προστασία στα χέρια, αλλά είναι πιο δροσερά και αναπνέουν.
  • Δερμάτινα γάντια – αυτά είναι πιο ακριβά, αλλά είναι συνήθως αδιάβροχα και προστατεύουν καλύτερα τα χέρια από αγκάθια, κοψίματα και γρατζουνιές.
  • Γάντια με επικάλυψη από καουτσούκ – αυτά είναι τα καλύτερα γάντια για την προστασία των χεριών όταν χρησιμοποιείτε χημικά όπως ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα. Ωστόσο, τα χέρια μπορεί να ζεσταθούν αρκετά και να ιδρώσουνενώ αν έχετε αλλεργία στο λατέξ θα πρέπει να τα αποφύγετε.
  • Γάντια από νεοπρένιο ή νιτρίλιο – αυτά τα γάντια είναι κατασκευασμένα από συνθετικό καουτσούκ, ώστε να προστατεύουν τα χέρια από χημικά και κοψίματα και γρατζουνιές. Είναι επίσης κατασκευασμένα για να αναπνέουν και να είναι εύκαμπτα. Ωστόσο, μερικά σκληρά αγκάθια μπορούν να τα τρυπήσουν.

Είδη προστασίας

Εκτός από τα γάντια για τον κήπο, στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε και άλλα είδη προστασίας. Προστατέψτε τα γόνατά σας, χρησιμοποιώντας επιγονατίδες. Αυτό το αξεσουάρ θα κρατήσει ασφαλή τα γόνατά σας ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσει τα ρούχα σας καθαρά από το χώμα και τη λάσπη του κήπου σας.Επιπλέον μηχανήματα όπως τα χορτοκοπτικά, μπορούν να προκαλέσουν κάποια βλάβη στο τύμπανο του αυτιού σας εξαιτίας που θορύβου που βγάζουν. Μπορούν επίσης να εξοστρακίσουν με μεγάλη ταχύτητα, κάποιο θραύσμα ή πετραδάκι προς το πρόσωπό σας. Η χρήση ωτοασπίδων και μάσκας προστασίας, θα σας προφυλάξει από αυτούς τους πιθανούς τραυματισμούς.

Η κηπουρική μπορεί να φαίνεται σαν ένα ασφαλές χόμπι -και πραγματικά είναι- αλλά μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς ή ασθένειες. Επειδή χαλαρώνουμε στον κήπο δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε λίγες ή καθόλου προφυλάξεις ασφαλείας. Επιγονατίδες, μάσκες προστασίας, ωτοασπίδες και γάντια για τον κήπο, είναι μερικά από τα καταλληλότερα είδη προστασίας που μπορείτε να προμηθευτείτε ώστε να προστατεύετε διαρκώς τον εαυτό σας, κατά τη διάρκεια των κηπουρικών εργασιών.