Aerosol, Atomizer,Vaporisateur, Spray,όπως και να το πείτε, το σίγουρο είναι ότι όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει, και συνεχώς χρησιμοποιούμε, κάποιο είδος συσκευής σπρέιστην καθημερινή μας ζωή.

Η εντυπωσιακή αυτή συσκευή, επίσης γνωστή και σαν συσκευασία αεροζόλ, είναι μια σε συνεχή εξέλιξη εφεύρεση με μοναδικά χαρακτηριστικά,που προκάλεσε πραγματική επανάσταση μέσα στον 20ό αιώνα. Η συνεχώς διευρούμενη χρήση αυτής της μορφής συσκευασίας για μια τεράστια γκάμα καταναλωτικών προϊόντων, όπως και οι πολλαπλές δυνατότητες βιομηχανικών εφαρμογών έχουν δραστικά αλλάξει το αγοραστικό τοπίο, βελτιώνοντας ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο όλων μας.

Σπρέι-Από την ανάγκη στην ιδέα (μια ματιά στην ιστορία)

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας μας κάνει να παίρνουμε πολλά πράγματα της καθημερινής μας ζωής σαν δεδομένα. Όμως η καταναλωτική συνείδηση, μια συνιστώσα που μπαίνει στη ζωή μας όλο και περισσότερο, μας επιβάλει να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε και γιατί το αγοράζουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε σωστά την κάθε μας αγορά και την εμπειρία που αυτή προσφέρει.

Ένας Αμερικανός γιατρός, οDrAllenDeVilbiss φέρεται να είναι ο επινοητής του πρώτου ακροφύσιου ψεκασμού (atomizernozzle), στα τέλη του 19ου αιώνα. Ειδικευμένος στις παθήσεις του φάρυγγα, ο γιατρός έψαχνε ένα τρόπο για να ψεκάσει στοχευμένα, ομοιόμορφα, και σε λεπτή διασπορά, ένα υγρό σύννεφο σταγονιδίων φαρμάκου στο κατάλληλο, και συχνά δύσκολα προσεγγίσιμο σημείο.

Ενδιαφέρονταν επίσης να εξασφαλίσει ότι το περιεχόμενο του δοχείου ψεκασμού θα έμενε ανεπηρέαστο, τόσο από μικροοργανισμούς, όσο και από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος , παραμένοντας έτσι αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξασφαλίζοντας συνθήκες υγιεινής, ελεγχόμενη, και σωστή δοσολογία, και άραπεριορισμό της σπατάλης πολύτιμου υλικού.

Από την θεωρία στην πράξη

Παρά τις καλές του προθέσεις και το διορατικό του πνεύμα, ο γιατρός DeVilbiss δεν κατάφερε πολλά πράγματα για την πραγματοποίηση των στόχων του. Πιό πρακτικός και επιχειρηματικός νους, ο γιος του Thomas εκμεταλεύτηκε τις δικές του ιατρικές σπουδές, και βασιζόμενος στην εμπειρία του πατέρα του κατάφερε να κατοχυρώσει το πρώτο ακροφύσιο ψεκασμού με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 2/11/1909.

Προϊόντα σε συσκευασία αεροζόλ

Η συσκευή σπρέι αποτελείται από το δοχείο συντήρησης, το κουμπί αποπίεσης, και την βαλβίδα ψεκασμού. Το κάθε ένα από αυτά τα μέρη έχει γίνει αντικείμενο τεράστιας έκτασης κατασκευαστικής έρευνας στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, με στόχο την παραγωγή προϊόντων συσκευασίας που πληρούν και υπερβαίνουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω, με ολοένα πιο αυστηρές προδιαγραφές, και σε πλαίσιο τεχνολογίας αιχμής.

Χρήση σπρέι με ασφάλεια και προστασία

Ο ψεκασμός, το ράντισμα, και γενικά η εφαρμογή με σπρέι μη φαρμακευτικών χημικών ουσιών, είναι, όπως και να το δεις, ένα τεχνολογικό θαύμα.

Ωστόσο, ανάλογη σημασία πρέπει να δοθεί στο θέμα του σωστού, συνειδητού και υπεύθυνου τρόπου χρήσης των συγκεκριμένων προίόντων. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή, για τους κανόνες ασφάλειας του προϊόντος που αγοράζετε, καθώς κάποια μπορεί να είναι, εύφλεκτα, ανασφαλή για το περιβάλλον, ακόμα και τοξικά. Πρέπει παράλληλα να γνωρίζετε ότι οι χημικές αυτές ουσίες είναι μη εισπνεύσιμες (π.χ. χρώματα), και επομένως η χρήση μάσκας προστασίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ακόμη και όταν χρησιμοποιούμε σπρέι αέραγια την απομάκρυνση σκόνης από δύσκολα σημεία. Τα γάντια προστασίας (συνήθως μίας χρήσης) είναι επίσης μια πολύ σωστή επιλογή για λόγους προστασίας του δέρματος των χεριών. Τέλος, η πτητικότητα του περιεχόμενου των σπρέι συχνά συνιστά και την ανάγκη προστασίας των ματιών μας.

Ίσως τελικά η πιο απελευθερωτική επαφή μας με τα σπρέι να είναι η  ντουντούκα (σπρέι-κόρνα) που παίρνουμε στο γήπεδο όταν παίζει η ομαδάρα μας!