Για πολλές δουλειές τα κατάλληλα παπούτσια δεν είναι πολυτέλεια ή επιλογή, αλλά ανάγκη. Με τον όρο παπούτσια εργασίας αναφερόμαστε σε υποδήματα κάθε τύπου (χαμηλά, μποτάκια, γαλότσες), που είναι κατασκευασμένα από κατάλληλα υλικά, και με ανάλογη κατά περίπτωση μόνωση, επένδυση, και ενίσχυση, ώστε να είναι χρηστικά, προστατευτικά, και ασφαλή για την εκτέλεση επαγγελματικών εργασιών ή δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας σε περιβάλλον εργασίας, και την αποφυγή ατυχημάτων.

Έτσι, τα παπούτσια εργασίας συνοδεύονται από σχετική πιστοποίση προδιαγραφών, που περιλαμβάνουν-μεταξύ άλλων-κάλυμμα δακτύλων αντοχής στην πρόσκρουση και την τριβή, αντιστατικές, διαπνοητικές και αντιολισθητικές ιδιότητες, ενδιάμεση προσταστατευτική σόλα, αδιάβροχη επένδυση, προστασία αστραγάλων (μποτάκια)κ.α. Αξιζει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως, περίπου το 35% των εργατικών ατυχημάτων αφορά στα κάτω άκρα.

Αν και πολλές από τις προδιαγραφές των παπουτσιών εργασίας είναι χρήσιμες, αν όχι απαραίτητες, στην ενασχόληση με πρακτικές και δραστηριότητεs ψυχαγωγίας (hobby όπως ψάρεμα, camping, κηπουρική), η διάκριση είναι σαφής μεταξύ αυτών και των υποδημάτων εργασίας αθλητικού τύπου (σκαρπίνια), όπου οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές, και αφορούν κυρίως στην άνεση (αντοχή στην πολύωρη ορθοστασία), την πρακτικότητα (χαμηλό βάρος, ελαστικότητα, καλή προσκόλληση, υψηλή διαπνοητικότητα), και την εμφάνιση.

Ποιά πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε παπουτσιού εργασίας;

Άνεση

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτεύουσα ιδιότητα ενός παπουτσιού είναι να «αγκαλιάζει» το πόδι από κάθε πλευρά. Το σωστό παπούτσι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μακρύ, ούτε πολύ κοντό (ελέγξτε την άκρη του μεγάλου δάκτυλου και την φτέρνα). Παράλληλα, η «φόρμα» του παπουτσιού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην είναι φαρδύ ή στενό, και να μην «χτυπάει» στην περιοχή του μεταταρσίου (κουντεπιέ) ή της καμάρας του πέλματος. Πάντα δοκιμάζετε τα παπούτσια με ανάλογες απορροφητικές κάλτσες.

Μην αμελήσετε για κανένα λόγο τον έλεγχο στα παραπάνω σημεία, διαφορετικά, πέρα από την ταλαιπωρία, βάζετε σε κίνδυνο την υγεία του ποδιού σας.

Αντοχή-Απόδοση

Η ανθεκτικότητα και η απόδοση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σε βάθος χρόνου είναι σαφής ένδειξη της ποιότητας του παπουτσιού εργασίας. Αντίστοιχα, η μη φυσιολογική (λόγω χρήσης) φθορά, καθώς και η  άκαιρη και ξαφνική αστοχία υλικού δείχνουν κακή ποιότητα ή κακή εξ΄αρχής επιλογή ή ακόμα και έλλειψη σωστής φροντίδας και περιποίησης σύμφωνα με τις οδηγιες του κατασκευαστή.

Προστασία από γλυστρίματα και κραδασμούς

Η εξωτερική σόλα και η εσωτερική επένδυση-μόνωση του παπουτσιού πρέπει να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη προσκόλληση στο έδαφος σε συνδιασμό με την αντιολισθητική και αντικραδασμική συμπεριφορά του. Οι ιδιότητες αυτές είναι το ελάχιστο που πρέπει να περιμένετε από ένα αξιοπρεπές υπόδημα εργασίας.

Εμφάνιση

Σε μια εποχή που η κοινωνία μας έχει σχεδόν θεοποιήσει καταναλωτικά το «φαίνεσθαι», θα ήταν αφελές να μιλάμε για αδιαφορία στον τομέα του στυλ και της κομψότητας της στολής εργασίας. Άλλωστε, ο ανταγωνισμός στην αγορά έχει φροντίσει, ώστε όλα τα προϊόντα υπόδησης εργασίας να έχουν μοντέρνα και δυναμική σχεδίαση, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα των υλικών, εξασφαλίζοντας την υψηλή απόδοσή τους στους χώρους δουλειάς.

Τιμή /Αξιολόγηση επίδοσης

«΄Οτι δίνεις, παίρνεις», λέει η λαϊκή σοφία, και στην περίπτωση των παπουτσιών εργασίας αυτό φαίνεται να ισχύει πραγματικά. Η εσωτερική αξία του υποδήματος, αυτό που δεν φαίνεται στο άπειρο μάτι, σίγουρα δεν συνεπάγεται χαμηλό κόστος κατασκευής.

Με μια γκάμα τιμών από  €15 για ένα ζευγάρι καλές γαλότσες, έως € 250+ για ένα ζευγάρι επώνυμα, υψηλών προδιαγραφών (heavy duty) μποτάκια ασφαλείας, η επιλογή σας θα πρέπει να διέπεται από τρεις θεμελιώδεις καταναλωτικούς κανόνες:

  • Αξιολογήστε και συγκρίνετε το προϊόν που σκέφτεστε να πάρετε
  • Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αυτό που πληρωνετε
  • Σιγουρευτείτε ότι χρειάζεστε και ότι σας καλύπτει αυτό που πληρώνετε και παίρνετε

Και προ παντός , μην ξεχνάτε την παραπάνω ρήση!

Καλές αγορές!